Pages

ORYSENSE

Orysense

REVIEW : BREAST PUMPS

breast pumps. kenapa ada 's'? sebab aku dah cuba beberapa jenis. dari yang tak fofuler sampai la yg fofuler di malaya ni. dan aku akan reviewkan secara ringkas je..okey?

1. US BABY
brand ni baru kat malaya ni. bentuk macam pureen electric breast pump. aku beli dulu dengan pakej. masa kat ekspo. sebelum bersalin. beli sebab boleh elektrik dan bateri AA. dan corong dia lembut. kononnya nak senang bawa sana sini la..memang senang pun...tapi...tak sesuai dengan aku. sakit. walaupun guna suction power yang paaaaling rendah. namun harus diingat, ketahanan setiap orang tak sama..mungkin aku yang tak tahan sakit kot....

2. ACE BABY
yang ini jenis kita biasa tengok mak mak kita pakai dolu-dolu. yang bentuk hon tu...sakit gak..tapi boleh tolerate lagi...mak yang belikan..murah je. tak sampai RM6 pun..

3. TOMMEE TIPPEE MANUAL

ni aku beli masa dalam pantang..sebab aku tak sanggup kesakitan dengan 2 jenis pam kat atas nun...tapi aku nak pam gak..untuk terus stimulate b. tak sakit. hasil boleh la....tapi penat tangan nak mengepam..lenguh! tambah dengan anak kejap-kejap nangesh...yang tak beshnye, nampak je macam tak banyak part, tapi, yang kecik-kecik tu, tetap kena tanggal dan cuci jugak...(botolnya naufal suka)

4. SPECTRA DEW 300

brand ni sangat fofuler dalam kalangan bf mommies...harganya affordable, spare part senang cari, tak banyak part kecik-kecik(nak cuci pun senang)..yang penting, tak menyakitkan! ai guna sampai power medium pun masih boleh tahan..cumanya, bp ini agak besar. saiz lebih kurang separuh bola boling, dan agak berat..(kesian mak masa angkat beg barang yang ada bp ni masa discaj dari wad)..kalau nak pump, kena melekat kat soket. maksudnya bp  ini bukan untuk bawak pergi jalan-jalan..tapi siapa nak bp yang heavy duty(boleh pakai sampai sejam), ini memang sesuai la.

5. UNIMOM ALLEGRO

ini brand baru dari k-p..eh korea. kecik. boleh sumbat dalam handbag, boleh guna elektrik atau bateri, dan baterinya boleh cas semula. boleh nak guna single or double pumping(yay!) dan tak sakit!(nanti aku review penuh). cuma nak basuh tu agak leceh. sebab banyak part kecik, tapi tak susah nak tanggal atau pasang semula. bp yang ni bukan untuk kegunaan heavy duty. max mungkin dalam 40minit je kot..tapi kalau guna double, rasanya masa mengepam lebih singkat. konsep pump ni. pump sekerap yang boleh, bukan selama yang boleh. kalau korang jenis susu melimpah ruah(tak macam aku kais pagi makan tak kenyang-kenyang), 15 minit setiap sesi pun memadai kot?

itu je yang aku pernah pakai secara peribadi. ada yang aku punya, ada yang pinjam..avent dengan medela tak ada peluang nak cuba..hehehe...kalau ada yang nak pinjamkan sekejap okey juga..hehehe...

p/s : kalaupun susu badan kita kurang, teruskan mengepam ye mak-mak sekalian...jangan putus asa!!

5 comments:

cik chinta said...

byknyee..tp bgs jg. Bg ilmu kt org len yg blom pnh bli

Salhah Suhot said...

@cik chinta, itula tujuan review..(:

aTy _faRed~ said...

errr...tetibe teringat..sejak2 df ni..lame tak mengepam...

Salhah Suhot said...

@aTy _faRed~, sy pump sebab kena sukat berapa banyak naufal minum n tak mau susu merudum lagi2 sejak terpakse topap fm..huhuhu

Husna Adnan said...

Tengoklah, Naufal. Mak kamu bersungguh nak susukan kamu. Nanti besar jadi anak yang soleh tau. Amin...