Pages

ORYSENSE

Orysense

KISAH NAK BERPANTANG..LAGI

Assalamualaikum!

Mesti korang cemuih nak baca cerita aku ni lagi. Tak habis-habis pasal beranak. Mehehehehe...

Tapi aku tak peduli, aku nak cerita juga!

Aku dah mula mengumpul barang untuk berpantang nanti. Macam..awal kan? Bukan, kumpul sikit-sikit, tak la rasa macam selepuk nak keluar duit.

Pantang kali ni aku banyak fokus untuk diri sendiri, dengan azam untuk kurus macam anak dara balik. Hahahaha...

Aku pantang kat kampung. Sebab kat sungai buloh ni nanti tak ada orang boleh tolong aku jaga naufal. Nak pantang sendiri? Huh, confirm ke laut ah..! Sebab kebanyakan masa cuma aku dan naufal dan adik baby je nanti. Ayah diorang stayback. Tak sanggup aku. Kot naufal tu dah besar tak apa lah..

Kali ini serius, memang aku banyak fokus untuk diri aku sendiri. Aku nak cepat sembuh luka jahitan, nak menyusukan anak tanpa TEKANAN, sebab pengalaman lepas sangat banyak tertekan. Tinggal tak meroyan aje.

Untuk baby? Aku guna barang naufal aje. Naufal pun guna barang sepupu dia. Kuikuikui...bukan tak teruja, tapi berjimat. Mana boleh guna, guna. Yang tak ada baru beli..

Okey setakat ni dulu. Lain hari sambung..

p/s: percaya tak, pil kacip fatimah dan manjakani masa bersalin naufal dulu tak luak lagi? Hahaha...

SEBULAN BERSAMA DOUBLE STEM CELL

Phytoscience double stem cell. Meletop-letopss produk ni sekarang tau. Bukan sahaja supplement kecantikan, malah kesihatan juga! Dan paling best boleh jana pendapatan!

Aku pun turut menjadi mangsa letupan.. Hehehehe...

Dah sebulan aku guna produk ni...jangan nak pelik, double stem cell ni sesuai untuk wanita mengandung(2nd trimester onward), berpantang dan menyusukan anak okey!

Oleh sebab aku ni tak ada la penyakit kronik, aku tak ada mengalami healing crisis yang ketara, boleh kata x ada langsung. Tapi kesan-kesan macam ni bergantung pada keserasian badan seseorang..

Awal pregnen dulu, teruk jugak aku muntah-muntah. Aku tak boleh langsung gosok gigi guna ubat gigi..bau pun tak tahan. Selera makan tak ada, bau suami pun aku tak suka..(maafkan dinda wahai kanda!)

1st check up 2 bulan berat aku 68kg. 2nd check up 3 bulan berat aku turun 4kg! Masa ni aku belum amalkan lagi dsc..so aku pun bercadang untuk amalkan awal dari waktu cadangan..2 minggu lepas amalkan dsc, aku kena buat mgtt. Seram sebenarnya mgtt ni. Trauma tau! Masa ni berat aku x berubah, masih 64kg. Tapi hb aku low, sampai kena buat fbc lagi. Patutlah aku selalu pening-pening.

2 minggu lepas tu check up lagi. Amekaw! Berat naik 2kg! Heheh..Alhamdulillah bebas gdm buat masa ini..dan hb aku turut meningkat sedikit..(sebab tu aku kena pergi klinik 2minggu sekali)

Sepanjang aku amalkan dsc, aku lebih bertenaga, kulit tak berminyak tak tentu hala walaupun aku keluar rumah tanpa mekap! Tapi jangan expect kulit aku jadi flawless pula, sebab hormon wanita mengandung tak sama dengan wanita tak mengandung. Tapi bila mekap, memang best, sbb foundation senang rata...sebab pori jadi kecik..

Kalau nak diikutkan, harga dsc ni memang mahal, tapi perasaan merasa sihat itu lebih mahal lagi. Bagi aku pelaburan berbaloi dengan dsc.

Bagi sesiapa yang berminat, boleh sms/whatsapp aku 0192547554.

PHYTOSCIENCE DOUBLE STEM CELL

assalamualaikum! apa khabar orang kampung? lama sudah tak berjumpa...

mehehehe....panjang lebar pula aku bermukadimah sambil selit lagu arwah sudirman....

stem cell.pernah dengar? tipu tak pernah. mesti pernah dengar kan...kann...kannn?? paling tak pun cord blood stem cell.

ni aku nak cerita ceriti sikit pasal stem cell ni.

eh..bukan..aku bukan nak cerita pasal cord blood stem cell. yang aku nak cerita ni, pasal apple stem cell.



Telah Terbukti Setakat Ini Bahawa Produk Kesihatan Berasaskan Teknologi Apple Stem Cell Dari Switzerland Ini Banyak Membantu Ramai Pengguna Meningkatkan Tahap Kesihatan Serta Membantu Merawat Penyakit. Tetapi Dengan Bantuan R&D Serta Penyelidikan Berterusan Oleh Mibelle Biochemistry, Switzerland Telah Menghasilkan Satu Lagi Penemuan Terbaru Iaitu Grape Stem Cell Berasaskan Teknologi PhytoCellTec Solar Vitis. Ianya Berupaya Memberikan Perlindungan UV Serta Kaya Dengan Kolagen Untuk Membantu Mengekalkan Kesihatan Kulit Dari Luar Dan Dalam


Manakala Ramuan Ekstrak Acaiberry Dan Blueberry Yang Tinggi Tahap Antioksidan Pula Berupaya Menyingkirkan Radikal Bebas Serta Kaya Dengan Khasiat Vitamin Untuk Kesihatan Tubuh Badan.
Secara Ringkasnya Produk PhytoCell Double Stem Cell Adalah Dirumus Khusus Untuk Anda Yang Amat Mementingkan Penjagaan Kecantikan Dan Kesihatan Diri. Double Stem Cell Berupaya Membantu Meningkatkan Tahap Kesihatan Serta Merawat Penyakit Disamping Mengekalkan Keremajaan Kulit Dengan Melambatkan Penuaan.

Amat Sesuai Dan Disyorkan kepada Anda Yang Mahu Sentiasa Kelihatan Cantik, Awet Muda, Nampak Sihat Dan Bertenaga Selalu.
Kini Dengan Harga Yang Lebih Murah Semua Orang Mampu Memiliki Tubuh Yang Sihat, Cantik Menawan Serta Meningkatkan Tahap Keyakinan Dan Penampilan Diri!. Anda PATUT MENCUBA SENDIRI KHASIAT DAN KESAN PhytoCell Double Stem Cell YANG KETARA...! 

okey..setakat ni je dulu yang aku boleh cerita..tu pun ayat kopiteh. T_T...(tetiba otak aku blank nak mengarang sebarang ayat)

p/s: aku dah makan sebulan. rasa memang sedap. kalau korang tak ada penyakit kronik, maka korang tak akan mengalami healing crisis yang ketara. mungkin pada awal pengambilan sedikit lesu. tapi selepas beberapa hari korang akan lebih bertenaga. nanti aku review ye.

kalau korang berminat nak beli, boleh direct pm/wassap aku 0192547554. jangan komen sini sebab takut aku lambat tengok. atau pm fb Nurisa Collection



JALAN-JALAN BABY FAIR MID VALLEY

Semalam pergi baby fair. Saja-saja tak ada tujuan khusus punnn...nak melayan kehendak diri di hari kelahiran je.. Ehehehe
.

Adalah pancing beberapa barang..
.
Krim telon herba dan head to toe natural bubble wash haruman happy(aprikot). Dua-dua jenama tropika.
.
Krim telon tu serius best. Tak tinggal kesan minyak pada kulit. Tahap kepanasan sederhana. Bukan setakat bayi je boleh guna. Mak bayi pun boleh. Sangat bagus sapu pada tempat yang rasa ada ketegangan otot, lenguh-lenguh...sebab seller tu sapu kat belakang leher aku, memang rasa lega sangat. Siap tak jadi pening kepala lagi(aku memang selalu sakit kepala bila jalan-jalan)
Siapa tak kisah invest duit untuk beli krim telon ni boleh la. Harga RM39.90 (quite pricey eh?)
.
Barang lain?
.
Mainan naufal. Xylophone. Aku happy dapat beli xylophone tu, tapi jadi sikit tak happy bila ketuk tune tak doremi. Huhuhu..(nampak sangat sebenarnya maknye yang berlebih nak main kan?) hahahahah!!!
.
Lain?
.
Susu. Enfamama dan Enfagrow. Susu Enfagrow tu dapat mainan free. Flash card. Sebenarnya aku beli Enfagrow tu sebagai satu usaha untuk tambah berat badan naufal..
.
Tapi....
.
Susu enfamama(untuk ibu mengandung dan menyusu) tu ada sikit menyesal..siapa nak beli? Aku tak buka kotak pun lagi..
Lupa pula. Aku ada beli coklat the milk story. Sedap wei. Aku beli sebab sedap je pun.. 3 bar RM10. 1 bagi ijan.
.
Heheh, banyak beli untuk naufal je. Tak beli barang persiapan bersalin mahupun barang bakal adik naufal. Entah rasa macam awal lagi. Tapi barang pantang aku dah beli sikit-sikit. Supaya tak terketar nak keluar duit selepuk..
.
p/s: thanks ijan sebab sudi belanja ai makan laksa yang sedap..air cha yang sedap..belanja rotiboy..air 100 plus... Syoknya jadi birthday girl! Hahaha... Thanks again!

DILEMA SET BERPANTANG

Assalamualaikum!

Tak habis-habis cerita set bersalin ni..
Erk...yang sebenarnya aku tak la dalam dilema sangat pun..sebab aku dah plan nak beli loose item sahaja..

Taapiii....
Jadi dilema bila... TruBellai buat clearance sale woi!

Set bersalin less 50%!!! Loose item pun less 50% hoi!!!

Mau tak jadi dilema hakak ni...

Jadi mak buyung, boleh la kalau nak beli set atau item tertentu sahaja, terjah page facebook trubellai https://m.facebook.com/Trubellai

Promosi berakhir 31 disember

SAYA BUDAK BARU BELAJAR

Salam semua...
Belum lewat untuk ucap selamat tahun baru hijrah kan?
Sebenarnya... Aku baru je memulakan langkah untuk berniaga... Baru setup page pesbuk... Dan baru shaja mendaftar ssm! Yay!!!
Harap sokongan padu kawan-kawan semua...
Like page nurisa collection ya... Nanti aku update link hokey?
p/s: sebenarnya mencabar sungguh bekerja di rumah. Dengan anak yang cemburu ni lagi, ketja rumah lagi.. Rasanya lebih mudah fokus bekerja di pejabat.

DILEMA ISI MINYAK

Yau! Akhirnya aku dah ingat!

Rasanya mesti ramai yang ingat aku nak bebel-bebel pasal harga petrol ron95 yang ura-ura nak naik harga kan...

Uollss salah!

Tak ada kaitan langsung dengan kenaikan harga petrol(bebel-bebel pun kita tetap pergi stesen petrol bagi tangki kereta makan kan?)

Sebenarnya aku nak cerita pasal tinggal anak sekejap dalam kereta sementara nak pergi bayar kat kaunter untuk isi minyak. Hoi! Panjang sungguh mukadimah! Heh!

Ceritanya, aku selalu travel berdua dengan naufal. Diulangi SELALU. Bila dah selalu tu tentulah kena isi minyak kan. Kalau tak tak berpusing la roda kereta kan? Yang tak bestnya, kebanyakan stesen minyak adalah layan diri. Kalau ada atenfan pun sekadar duduk dan tengok je pemandu keluar dari kereta pergi kaunter bayaran. Aku selalu susah hati setiap kali nak isi minyak. Lagi-lagi yang kalau nak bayar kena masuk dalam mart dia. Sebab aku selalu tinggalkan naufal sekejap dalam kereta sementara nak bayar tu.

Mungkin ada yang kata bawak je la anak keluar, dukung je la, berat mana pun....

Memang tak berat, tapi nak keluarkan dan masukkan naufal semula dalam car seat agak leceh tahu? Tambah kalau time dia meragam tu. Fuyo! Berperang tahu?

Entah kenapa, aku rasa macam alangkah bagusnya kalau masih dilayan macam zaman dulu-dulu tu. Park kereta di pump, bayar di pump, atendan akan uruskan semua, siap dan terus jalan! Akan banyak memudahkan ibu-ibu yang travel berdua dengan baby kecik.

p/s: Aku selalu je cancel isi minyak kalau terpaksa beratur panjang untuk bayar.

LUPA

Cis! Aku paling tak suka bila aku dah ada cerita tapi lupa apa yang mahu diceritakan! Sungguh tak seronok bila lupa. Huhu...

Nantilah bila sudah ingat semula aku kena terus tulis draft kot.

Hehe...

KEJANG PERUT

Minggu lepas, rumah aku kenduri. Adik aku kawen. Yay dapat adik ipar. Hehehe...

Ikutkan aku tak dapat banyak membantu, cuma dapat buat kerja yang ringan-ringan aje. Macam isi berkat, gubah hantaran teman mak shopping...eh.. Shoppibg tu kerja berat juga.. Heh..

Sepanjang kat kampung, tiap malam perut terasa kejang. Sakit oi! Kadang-kadang sampai dalam tidur terasa kejangnya. Ada sekali aku muntah-muntah. Lepas muntah perut aku terus kejang. Sakitnya... Nak meleleh air mata aku.

Mungkin aku terlebih aktif kot. Yelah, kata orang pengalaman mengandung tak sama setiap kali, ibaratnya setiap kandungan ialah yang pertama. Herherher...

KESAN RANCANGAN TV KEPADA ANAK KECIL

Rumah aku tak ada astro. Yang ada arial biasa-biasa je.. Channel yang paling terang tv9 je. So..aku memang tak ubah channel lain la.

Baru-baru ni ada iklan. Uji bakat untuk idola kecil 6. Terus cepat-cepat aku berdoa supaya anak aku tak tergolong dalam umat yang sukakan hiburan lagha sebegitu..

Apa kena mengena kan tajuk dengan cerita ni? Heheh.. Aku cuma terfikir, adakah kita sebagai ibubapa memantau apa yang anak-anak tonton? Adakah rancangan yang mereka tonton sesuai dengan usia mereka? Bermanfaatkah?

Pada aku, kebanyakan kartun animasi atau rancangan kanak-kanak sekarang tak seperti dulu. Aku ingat lagi, dulu ada rancangan mari bercerita yang sangat menarik. Kartun animasi ketika itu pula sangat menarik, dan bermoral. Hehe..

Sekarang, dalam slot banana tu, sangat sedikit kartun animasi yang memberi impak moral yang baik untuk anak-anak.. Bukan tak ada, cuma sedikit. Contoh animasi spongebob. Bagi kita orang dewasa spongebob menghiburkan. Dan kita tak ambil kisah pun dengan kerenah span tu. Tapi kita tak pasti apa pula yang melekat di minda anak-anak. Mungkin ada yang meniru..

Macam tadi, sebelum aku keluar jemput encik suami. Ada sorang budak ni..sambil pegang besi, konon-konon ala gangster, sambil lafaz dialog ni.. "lu cari pasal dengan gua ye...tak guna lu...." berulang-ulang dia sebut dialog tu.

Whoa...tanjat gegel....kecik-kwcik dah tiru kl gangster.... Brrrr... Seram mak! Mak dulu berlakon ultraman, gaban dan satria baja hitam je nak....

Nasib baiklah arwah bapak aku dulu tapis rancangan yang kami tonton. Terutamanya rancangam hiburan nyanyi-nyanyi. Memang dia tak bagi tonton. Hasilnya sampai sekarang aku tak peduli sangat rancangan seperti itu. Rancangan gossip? Lagila aku memang tak gemar. Rasa macam join mengumpat memfitnah pula...

Poin aku, sebagai orang tua, kita memang kena pantau apa yang sampai pada anak kita. Luangkan masa menonton bersama anak-anak. Kalau kita rasa apa yang ditonton tu tak bagus, terangkan kepada anak kita, apa yang tak bagus...dan ingatkan anak-anak supaya jangan tiru perangai watak tu....

p/s: anak aku suka betul upin ipin.

SUSU DAN LEMBU

Ini bukan cerita breastfeeding.

Adalah satu post di page fb yang bertanyakan susu fm apa dia patut cuba pd anak dia yang berumur 2 bulan, sebab anak dia sembelit..dia dah tukar 2 jenis susu..  Dalam banyak-banyak komen yang membantu, ada satu komen ni sangat menyentuh perasaan aku..

"bagi anak susu lembu nanti anak dengar cakap lembu".

Apa hak kita nak menyakiti perasaan orang? Kenapa mesti keluar komen-komen begini daripada mereka yang kononnya sangat berjaya menyusukan anak sepenuhnya? Apa jaminan kita anak kita yang menyusu badan sepenuhnya tu akan dengar cakap kita dan tak degil? Lupa ke? Hati ni, Allah yang pegang?

Kita tak tau, apa masalah ibu-ibu yang tak dapat menyusukan anak ni.. Jangan terus nak jump to conclusion..

p/s: jangan menyombong bila Allah beri kelebihan rezeki pada kita. Kalau rezeki tu ditarik semula baru la terasa macam makan balik muntah sendiri.

CUBIT ANAK DI KHALAYAK

Malam tadi.. Aku pergi econsave beli epal.. Mklumlah mengidam... Lepas dah pilih epal, nak timbang, adelah sorang budak dalam 3-4 tahun, happy2 sambil pegang 1 pek solivite. Tiba-tiba datang sorang laki, cubit perut budak ni. Bukan setakat cubit lepas, cubit tarik sekali tuuu... Terus menangis budak ni....

Aku rasa simpati. Mesti malu budak ni... Depan orang ramai...

Aku rasa tak setuju betul bila perkara macam ni jadi depan mata..sebab apa taw. Sebelum kena aku tengok mood budak tu baik aje. Mungkin la dia leka sampai tak ikut langkah parents dia tapi salah anak ke kalau dia tertinggal? Lepas kena cubit aku dengar budak tu nangis terus sampai ke kaunter bayaran. Lepas tu kena marah lagi dengan sorang perempuan yang tak berapa kurus.

Simpati aku tumpah lagi....

p/s: segarang2 arwah bapak aku dulu, rasanya tak pernah aku kena pukul depan orang ramai. Kalau buat salah kat luar pun, kat rumah baru kena rotan.

::RANDOM RANT:: MITOS KUCING DAN KESUBURAN

Korang mesti pernah dengar ni. Orang tua-tua kata kalau nak senang mengandung, jangan bela kucing. Kalau dah mengandung, tak boleh pegang atau main kucing. Nanti gugur.
Serius aku cukup berbulu dengar statement tu. Siapakah yang pandai-pandai mencipta mitos tu? Mungkin pencipta mitos tu seorang ateis? Maaflah, tapi siapa yang berpegang dan percaya mitos tu, memang tak percaya pada qada dan qadar Allah.

Keluarga aku, walaupun tak hardcore dalam meminati kucing, tetap sayang pada makhluk berbulu ni. Bela kucing macam biasa. Elok je adik beradik ada sembilan. Setahu aku, mak aku tak pernah pun keguguran. Jadi apa kaitan kucing dengan kesuburan? Dan aku, sebaik sahaja adopt si pengkot, lekat pula. Hari-hari uruskan pampers, tukar dan cuci montot dia, Alhamdulillah, masih Allah lindung kami berdua.

Yang penting, yakin. Allah takkan susahkan hambaNya. Kalau kawen da lame tapi belum dikurniakan anak walaupun dah berusaha macam2 muhasabah diri. Mungkin sebenarnya kita belum  sedia jadi ibubapa. Jangan nak jadikan kucing atau mana-mana makhluk Allah sebagai sebab ketaksediaan yang kita tak nampak-nampak tu.

p/s: kucing1st aku beranak atas badan aku mase aku tengan tidur. Kucing aku mase kat sungkai pernah pecah ketuban dalam dukungan aku. Dan ada kucing yang pernah mintak aku temankan diorang beranak.

KALI KEDUA

Yup..sekarang aku berisi lagi, untuk kali kedua... Betullah pengalaman mengandung ni takkan sama setiap kali..

Kalau yang dulu aku mabuk sampai kena berhenti kerja sekarang tak. Cuma selera makan aku tak ada sekarang. Total tak ada. Tapi sekali makan macam dinosaur! Kahkahkah!!

Mula-mula aku macam agak susah nak terima sudah berbadan dua lagi, sebab naufal uang belum setahun, tapi rezeki Allah nak beri, kan... Sekiranya memang rezeki naufal beradik cepat, insyaAllah, april tahun depan, dah jadi abang long!

Kali ini kurang meloya, mungkin berkat minum jus delima gulsan tu kot? Tipu la kalau langsung tak meloya, sebab loya masa mengandung tu petanda baik apa...loya tetap loya cuma kurang..cuma perut ada rasa sebu... Tak selesa.. Tidur pun macam tak kena... Pinggang tak selesa... Padahal masih awal lagi...bertabah!

p/s: siapa minum susu dumex mamil mama? Aku minum tp macam x serasi ah..mencerriberri aje...aku sekarang on ostematrix dan gulsan sahaja.

SEDIA ATAU TIDAK?

Dalam dilema... Rasa macam bersalah pun ada. Sudahlah gagal eksklusif bf... Sudah bakal beradik... Berjalan belum pandai, bakal berkongsi... Memang rasa bersalah ni.... Gue lagi emosi sekarang... Redha Salhah, Redha......

::RANDOM POST:: GIAN MEKAP

Dah lama tak guna skill. Haha belasah saje.
Foundation: meiko naturactor cover face jepun
Powder: meiko naturactor compact powder
Brow: elianto
Eyeliner: in2it
Mascara: silky girl big eye darkest black
Lipstik: sophie paris nutrilips
Blush: etude house
p/s: mekap sepatupnya menutup kekurangan dan menyerlahkan kecantikan tanpa membuat kamu disangka orang lain. Heheh. Nah setepek muka besar. Sila pangkah laju-laju kalau tak suka.

MY YAYANG DEMAM

Budak ni demam dah dua hari. Uhuk.. Hariku pun demam semam sekali. Tak ceria. Nak tumbuh gigi lagi kot? Ngences banyak sangat....

::RANDOM RANT:: PENGKOT

Ini pengkot. Seekor mangsa langgar lari. Pemangsa mungkin seorang penunggang motorsikal. Pengkot sekarang kku( kucibg kurang upaya). Dia tak mampu mengawal pergerakan bahagian belakang badannya. Melepas pun tak terkawal. Sebab itu pakai pampers. Saya adopt pengkot sebab kesian.. Fosterer dia tak boleh terus adopt atas sebab2 yang tak boleh dielakkan. Pengkot tak pernah jumpa vet, sebab saya memang kurang mampu dari segi kewangan. Yg saya risau takut pengkot cedera dalam.. Sebab perut dia agak keras melendut ke bawah... Tapi pengkot cujup aktif, dan sangat manja.. Sangat lembut dengan naufal juga...harap pengkot baik2 saja. Maafkan ketidak mampuan mama ye... Mama cuma mampu beri pengkot rumah tempat berlindung, makan kenyang2 dan kasih sayang aje...

JUAL:CLOTH DIAPER

Aku bercadang nak let go cloth diaper naufal. Dah guna brberapa kali. Aku tak rasa aku mampu mengurus CD2 ni semua.

Bukan aku tak nak berjimat, tapi agak leceh bagi aku nak menyelenggara CD dengan naufal yang super manja ni.(padahal malas...kuikuikui)

Dari aku buat dosa sebab tak guna CD2 ni semua, lebih baik aku let go aje.

Semua CD ni aku nak let go dengan harga RM100 untuk 5CD. Aku kasi biodegradable nappy liner free. Korang pun tak payah susah-susah nak basuh sebab aku dah banyak kali basuh kan.

Gambar aku upload kemudian sbab aku guna app ni... Payah la pula...

p/s: harga tak masuk pos. Poslaju RM10.

GUMBIRA!

Heheh.... Seronoknya..... Sebab dah dapat phone baru!!!
Lepas ni kena la rajin-rajin sikit hapdet blog berabuk ittew....
Lalalalala

TAIPSAJATAKTAUNAKLETAKTAJUK

dah lama tak menaip....biasalah aku kan chipsmore yang sedap?lalala....

tak....aku agak sibuk sikit minggu lepas. sebab aku ada kerja sikit. yang makan masa dua hari untuk selesai. penat jangan cakap. naufal pun mengamuk-ngamuk sebab dua siang tak nampak aku. jadi waktu malam dia nak aku kepit dia aje pun....

lepas tu aku sakit mata pula....gatal...mujur tak menjangkiti naufal....

balik dari kampung aku terus pergi shah alam. sekali tengah pesta buku. apa lagi. pusing-pusing. menuai buku. beli tiga buah. satu naufal punya. dua lagi aku punya.

la ni sakit lidah...ulcer...*lumpangen kate orang jawe...betul-betul hujung lidah. jadi aku agak sukar nak bercakap, makan, minum, telan air liur......-itulah kesusahan bila nikmat sihat Allah tarik balik...hikmahnye aku tak la mengumpat.huhui..(sorry wa tak suke mengumpat)

bosannya cerita aku ni.....okeylah sebelum korang bertambah bosan baik aku berhenti.

p/s:mood tak menentu.

TELEFON PINTAR

sebenarnya, aku sedang berkira-kira(angan-angan) nak beli telefon pintar. sebelum ni aku tak la hairan sangat nak beli(kunun) tapi sejak telefon tak berapa pintar aku kena banjir ngan air liur naufal, aku dah mula survey model-model yang best.

aku nak henfon aku kali ni mempunyai fungsi kamera yang baik(tak perlu hebat, tapi baik), ada flash, boleh upload gambar dan update blog dengan mudah, boleh LINE, WECHAT, yadda yadda.....

antara yang aku berkenan adalah...
samsung galaxy grand
  • dual sim
  • camera 8mp
  • 5" display

sony experia L
  • single sim
  • 8mp camera
  • 4.3" display
alcatel one touch snap
  • dual sim
  • 8mp camera
  • 4.5" display

tapi antara ketiga-tiga model tu, cuma sony experia L sahaja ada butang kamera pada kerangka luar.(aku suka! aku suka!) aku paling tak suka bila butang kamera guna fungsi skrin sentuh. sangat tak efisyen bila nak merakam gambar sendiri. terkial-kial *tutul-tutul tak snap juga...buat penat buat muka comel. hahahaha..

taaapi...bagus juga dual sim ni. boleh asing kad sim internet dengan tak internet. kalau lah GG tu ada butang kamera pada sisi kerangka...memang aku sambar dah.(bunyi macam duit berkepuk padahal poket penuh habuk!)

p/s: aku memang perlu henfon lain sekarang.

DADIH

dah lepas tengah malam baru sibuk nak taip entri. teruk betul aku ni...aku bukan apa..ketandusan ide nak menaip. hehehe.....

jangan tertipu dengan tajuk okey..aku bukan nak kongsi resipi tau.

korang mesti dah biasa dngar tntang..aiseh..keyboard ni.....okey sambung. korang mesti dah biasa makan dadih ni....bukan setakat makan. buat pun pandai kot..kan? tapi korang pernah tak makan dadih yang macam yoghurt teksturnya????

aku tak pasti sama ada korang pernah makan dadih yang macam aku pernah makan ni. betul teksturnya macam yoghurt, tapi rasanya ummph!! meletops uollss! sedap lemak berkrim!(bukan macam dadih moden. dadih moden lbih sesuai dipanggil agar-agar susu) mesti korang hairan kat mana aku makan dadih yang macam yoghurt ni. meh aku cerita sikit.

lama dulu, masa aku kecik-kecik, arwah bapak aku selalu beli susu segar terus dari jabatan/pejabat ternakan yang ada kat kampung aku tu.(masa tu aku kecik lagi jadi aku tak pasti tau. mungkin aku salah). satu hari, aku demam. arwah bawak aku pergi klinik. balik dari klinik, arwah bawak aku pergi tempat tu. beli jajan(bukan cikedis okey). arwah kate jajan yang dia belikan tu dadih. bila aku buka penutup cawan tu, aku nampak 'yoghurt'. terus kening aku berkerut. aku tak mau makan mulanya, sebab aku ingat benda tu yoghurt. yelah. yoghurt kan masam. lepas tu arwah yakinkan aku, tu bukan yoghurt, tapi dadih. tak masam punya....aku pun makan sikit. sekali rasa..uih. sedap! lemak manis disukai ramai!

malangnya, sekali tu je aku dapat merasa dadih yang macam tu. sebab tak lama lepas tu famili aku pindah..

aku tau, korang tak percaya kan. mesti dalam hati korang aku ni merepek aje...ni aku print screen komen dari blog orang.


ha..prcaya tak?(klik gambar untuk ke blog tu)

p/s: teringin nak makan lagi dadih tu...

GWIYOMI

Aku tau pasal gwiyomi ni lambat kot daripada orang lain. Lepas tu aku terus tengok youtube. Ramai pulak yang buat video gwiyomi ni. Selebriti, orang biasa, lelaki perempuan ramai-ramai buat...ahaha...kalau yang comel tu memang comel lah.

Lepas tu aku wiki gwiyomi ni untuk memahami maksud asal gwiyomi ni. Jadi mari menambah pengetahuan.
Berdasarkan The Bangkok Post, "Gwiyomi" atau "Kiyomi" adalah slanga Korea yang digunakan untuk merujuk kepada seseorang yang comel.[1] The lyrics of the song can be interpreted as "1 + 1 = Cutie, 2 + 2 = Cutie", etc.[1]
Gwiyomi (귀요미) berdasarkan kata sifat "gwiyeo-un" (귀여운), dimana ianya bermaksud comel. Gwiyeo merangkumi maksud kecomelannya, dan "-un" adalah satu bentuk konjugasi diubah bagi setiap penggunaan yang dimaksudkan. Berakhir dengan kata sifat "-mi" (-미) mempunyai kesan yang mencerminkan kata sifat, dan dengan itu mengubah perkataan kepada kata nama. Oleh itu, "gwiyomi" bermaksud orang yang comel.
Asal-usul gerakan gwiyomi pula diilhamkan oleh Jung Ilhoonyang ahli BtoB yang membawa kepada "pertempuran kecomelan" dalam kalangan selebriti korea yang lain dalam siri game show.

Oh....jadi kalau kita terjemahkan cara pengiraan gwiyomi ni dalam Bahasa Melayu......

1+1=comelnya
2+2=comelnya
3+3=comelnya
4+4=comelnya
5+5=comelnya
6+6=comelnyaaa!!!!!!!!!!!!!!!

Erk..apakah????? Nampaknya che'gu matematik akan pening kepala lah....XDD



p/s: atau che'gu matematik terpaksa menjadi pemain gwiyomi supaya anak murid suka matematik. erk...pengsannn............

SINETRON

Aku selalu marah-marah kalau menonton sinetron. Terasa naik darah tinggi. Hahaha....tapi betul kok....aku rasa macam...kenapalah "pandai" sangat penulis skrip sinetron ni? Babak yang sepatutnya mudah, jadi complicated. Grrrrr..

Lagi-lagi sinetron Anugerah. Sudahlah panjang berjela episodnya. Logiknya juga makin hilang. Balik-balik budak tu kena culik. balik-balik Si Nabila kena culik. Lepas tu rumah orang kaya yang besar-besar tu seolah-olah tak ada pintu sebab watak antagonis senang-senang masuk tanpa ada ada kerosakan atau kesan pecah masuk sedangkan protagonis pula terpaksa susah-susah pecahkan tingkap nak masuk rumah sendiri untuk selamatkan protagonis yang lain. Padahal solusi masalah tu senang aje pun. Upah pengawal keselamatan kat pagar rumah, dapatkan kawalan polis atau pasang je pintu besi ala-ala pintu rumah spongebob seluar empat segi tu....Sinetron selalu membuat polis nampak tak ada fungsi langsung dalam kehidupan...

Dah tau tak suka kenapa tengok? -mesti korang fikir macam ayat yang kat sebelah tu kan? Hihihi.....

Aku isi masa lapang aje pun..sambil komplen-komplen apa yang patut. Cuma aku rasa sesebuah drama bersiri tu tak perlu terlalu panjang episodnya. Sebab semakin panjang drama, semakin merapu dan tunggang langgang hingga hilang lojiknya.

p/s: aku suka drama kerana lelaki itu di tv9. malam ni episod akhir. ceritanya mungkin tak sweet macam yang majoriti orang suka tengok sekarang. Tapi aku suka.

TANGKI NAJIS MELETUP, DUA BERANAK CEDERA

ALOR GAJAH – Tindakan dua beranak membersihkan tangki najis menggunakan karbait mengundang padah apabila tangki itu meletup dalam satu kejadian di sebuah taman perumahan di Masjid Tanah, di sini, petang kelmarin.
Dalam kejadian kira-kira jam 1.30 petang itu mangsa, Zakuan Syahmi Zaili, 9, melecur seluruh muka manakala ibunya, Surani Jayali, 48, cedera di muka akibat terkena api yang menyambar.
Jirannya yang enggan dikenali berkata, sebelum kejadian, Zakuan Syahmi mencampakkan karbait ke dalam tangki terbabit dan ketika membuka penutupnya gas karbait menyambar api pada gulungan kertas di tangan ibunya yang baru dinyalakan.
-laporan penuh klik sini

Woa..kasihan budak yang melecur tu....semoga beliau cepat sembuh......

Sebenarnya keluarga aku pernah mengalami kejadian yang agak mirip dengan kejadian di atas. Bezanya, adik aku melecur sebab tin penyembur aerosol meletup dan api menyambar muka adik aku. Kisahnya, adik-adik aku sedang membakar sampah di belakang rumah. dan Mereka ni tak perasan ada ridsect dalam bungkusan sampah tu. Aku tak pasti situasi sebenar, tapi memang satu rumah terkejut dengar bunyi letupan yang sangat kuat, dan suara adik aku yang mase tu darjah 3 atau 4 (rasanya) menangis. Aku pun tak ingat berapa lama dia kena wad..tapi sangat kesian tengok kulit dia melepuh dan bernanah.

Kesimpulannya, berhati-hati masa menjalankan kegiatan bersih-bersih ni...malang tak berbau...

p/s: Korang pernah dengar tak, dalam islam, kita dilarang sama sekali membakar makhluk hidup yang lain. Yang berhak hanya Allah...aku tak pasti tahun bila aku pernah baca kenyataan tu. Jadi kalau aku khilaf tegur dengan berhemah tau.

BLENDER OH BLENDER PART II


Setelah lama berfikir-fikir, akhirnya dapat juga aku blender sendiri....yang aku beli sendiri. Blender sebelum ni mak yang bagi. Kalau blender yang aku ada tu beraksi dengan bagus, memang aku tak beli blender baru tapi sebab pisaunya tak tajam, dan ada spark setiap kali aku tekan suis untuk aku matikan pengisar tu, aku nekad beli baru aje.

Dalam aku terberkenan blender lain(rujuk entri ini), dan ada tawaran hebat untuk blender mini avent tu, aku memilih blender mini philips yang biasa(walaupun yang sebenarnya blender idaman aku ialah 2in1 steamer and blender avent). Ada beberapa sebab aku pilih mini blender philips ni. antaranya:
  1. Harga yang lebih murah dari yang ada cop AVENT
  2. Kecil dan mudah disimpan
  3. Hasil yang sangat memuaskan dengan nilai Watt yang lebih rendah(penjimatan tenaga)
  4. Banyak review bagus(dan terbukti berkesan!)
  5. Kecil itu comel..kuikuikui....
Memang kalau nak diikutkan mini blender yang aku beli ni lebih mahal dari blender biasa yang lebih besar tapi, aku bukan nak blender banyak-banyak pun. Maka saiz yang kecik ni memadai untuk keluarga kecik aku. Nak beli yang AVENT tu, aku rasa macam tak berbaloi, sebab aku boleh beli bekas penyimpan puri sendiri dengan kuantiti yang lebih dan harga lebih murah. Janji kreatif. Kalau nak sangat ada brand AVENT tu boleh je aku print atas sticker lepas tu lekat je kat blender aku tu kan..hihihi....

p/s: aku cuma harap ada wet mill lebih, sebab aku nak asingkan jar buah dengan bawang/cili...kalau blender bawang bau melekat kot, walaupun cuci cepat-cepat....

JOM MENGUNDI! SEMAK DAFTAR UNDI

eh..aku bukan nak berpolitik o key...tapi mengundi adalah tanggungjawab terhadap negara. kalau dalam islam, tanggungjawab terhadap negara ni wajib kepada setiap penduduknya.

err..bagi yang baru je mendaftar sebagai pemilih, semak status korang kat SINI.

p/s: yang dah cukup umur mengundi tu, keluar mengundi okey?

DAH MALAS BERBLOGGING..(?)

entri ini ditaip sambil membaca komik dalam talian...hohoho....

betul ke aku dah malas berblogging?-mungkin tidak....ya aku dah jarang hapdet entri, tapi kan, bukan bermaksud aku nak berhenti blogging....

cumanya aku tak suka guna barang orang taip entri....itu lah nasib kalau laptop dah rosak....tambahan pula dah ada anak...masa agak terhad..-kunun

sebenarnya banyak juga entri menarik aku nak tulis cumanya idea mencurah-curah datang masa aku sangat-sangat tak lapang, contohnya masa menyusukan naufal...bila lapang pulak tak ada idea. ataupun aku lebih suka lepak-lepak tengok drama..-kantul..

nak tau? dalam aku bengang-bengang blender mill khind aku tak tajam(blend betik pun tak lepas..grrr), akhirnya aku nekad beli blender baru. miahahahaha!!!

duit tu hasil tabungan yang tak seberapa yang aku ada...tak apalah..janji aku tak malas buat puree naufal lagi..

p/s: membeli untuk kepuasan hati. tak suka asyik terkenang-kenang.

::RANDOM RANT:: SIANG TERBAYANG-BAYANG MALAM TERMIMPI-MIMPI

anak kucing menggelupur di tengah-tengah jalan raya.

aku rasa sangat-sangat menyesal tak berhenti. bukan aku yang langgar. mungkin motorsikal. sebab anak kucing tu masih sempurna. tapi keadaan sangat tak mengizinkan aku berhenti. dengan anak yang sedang menyusu sambil aku memandu(bahayanya!) dan kedudukan jalanraya sedikit berbukit, tak mungkin aku nak membahayakan nyawa anak aku sekali, kan?

tapi akibatnya, aku terbayang-bayang....

SKEMA

tak kasi anak makan tulur separuh masak pun consider skema??

telur separuh masak untuk baby 6 bulan?

padahal orang mengandung pun tak digalakkan makan telur separuh masak. dikhuatiri termakan sekali bakteria salmonella(kalau tak salah) yang ada dalam telur.
Telur Mentah ataupun Setengah Matang. Sangat tidak dianjurkan untuk memakan telur mentah ataupun setengah matang. Faktanya, telur mentah ataupun setengah matang memiliki bakteri salmonella yang tinggal di dalam telur tersebut dan dapat membuat kandungan anda berada dalam posisi bahaya.
jadi call me skema untuk tak bagi anak aku makan bakteria salmonella.

Pakar pediatrik anda mungkin akan menyarankan supaya anda menunggu sekurang-kurangnya enam bulan untuk memperkenalkan kacang soya, ikan dan buah-buahan sitrus; satu tahun untuk memperkenalkan telur dan susu lembu atau produk susu (keju dan yogurt); dan, dua tahun untuk memperkenalkan kerang-kerangan. Jika keluarga anda mempunyai sejarah alergi seperti ekzema, asma atau alergi makanan; bayi anda perlu elak dari mengambil kacang tanah dan bijan sehingga usianya tiga tahun.

Risiko untuk mendapat penyakit seliak boleh dikurangkan dengan mengelakkan pengambilan makanan yang mengandungi gluten, seperti gandum, rai dan makanan berasaskan barli. Ini termasuklah roti, tepung, pasta, sesetengah bijiran sarapan dan biskut rusk sehingga usia enam bulan. Sebaik-baiknya elakkan pengambilan oat sehingga usia bayi enam bulan sebab mungkin ia mengandungi serpihan gluten.

Apakah yang perlu dielakkan oleh bayi di bawah usia satu tahun?

• Perlu dielakkan garam, gula, madu dan pemanis tiruan. Cuba maniskan pencuci mulut dengan menggunakan pisang lenyek atau puri stew buah-buahan kering, di mana sesuai, atau gunakan susu ibu yang dipam atau susu formula.

• Elakkan daripada menambah sebarang teh ke dalam botol bayi. Tanin dalam teh akan menganggu penyerapan zat besi dan kafein yang juga ada dalamnya tidak disarankan untuk kanak-kanak.

• Elakkan dari memberi perahan buah-buahan atau minuman diet kepada bayi anda. Pemanis tiruan tidak sesuai untuk bayi dan kanak-kanak.

• Elakkan makanan yang membawa risiko keracunan makanan seperti keju lembut yang diperam sehingga berkulat (brie, camembert) dan sari (pate) hati. Telur mestilah dimasak sepenuhnya – elakkan memberi telur masak lembut, telur separuh masak atau telur mentah.

• Jangan berikan susu lembu (atau kambing atau kambing biri-biri) sebagai minuman utama kepada bayi yang berusia di bawah satu tahun.

• Susu skim dan susu setengah skim, mentega rendah lemak, yogurt dan keju rendah lemak. Sentiasa berikan bayi anda jenis penuh lemak – mereka memerlukan kalorinya.

CUTI

cuti dah nak berakhir.....tak ke mana pun....tapi balik kampung pun boleh dikira bercuti. bercuti dari bunyi bingit di paya jaras.....

tak mau balik sana......


COMFORT ULTRA PURE


aku dapat sampel comfort ultra pure ni dah lama...beli majalah pa&ma.....tapi baru-baru ni je aku guna.....

wangi woo.....baju pun jadi lembut je...paling best, kalau jemur baju indoor, bau tak hapak! mak suka! ye aku jemur baju secara indoor...walaupun sebenarnya aku lebih suka kalau dapat jemur kat luar sebab aku suka baju yang kering bawah matahari.*suka bau segar matahari..eh ada bau ke matahari??hehe* tapi aku tak boleh jemur outdoor sebab kawasan rumah aku ni sangatlah berhabuk. tak sesuai. rugi basuh baju je tapi habuk melekat.

rasa nak beli botol besar la pulak.

p/s: tunggu dynamo downy passion habis dulu....

KISAH KECIK


ini kecik. nampak normal kan? tapi sebenarnya dia sakit. memang luaran nampak tak cedera tapi sebenarnya cedera dia belah dalam. mungkin la.

kecik ni kazen kecik aku yang jumpa. katanya kesian jalan ngesot-ngesot, dia bawak la balik rumah. bila aku nampak kecik buat pertama kali, aku terus nasihatkan supaya bawa kecik ke vet. dah bawa pun.

menurut doktor, tiada tulang patah. cuma mungkin sarafnya yang cedera, membuatkan kecik tak mampu nak mengawal otot di bahagian perut dan kaki. lebih malang lagi kecik kena dibantu untuk kencing. dia tak mampu kencing sendiri. perlu dipicit pundi kencingnya. berak pun susah. kesian kan? doktor cakap kecik kena terus di'fisoterapi'kan secara berterusan, tapi harapan pulih amat tipis.

kesian kecik. aku nak sangat jaga kecik tapi tu tak mungkin buat masa ni. kalau aku jaga kecik, serupa macam aku jaga dua bayi serentak, dan aku tahu aku tak mampu. tak mampu dari segi masa dan kewangan juga. yang aku mampu ialah carikan orang yang sanggup angkat dia dengan penuh kasih sayang. jadi kalau ada yang sanggup jaga kecik, boleh contact aku ye...

p/s: kecik sangat manja tau. walaupun keadaan dia agak kekurangan, tapi dia kucing aktif.

CHIPSMORE

aku ni macam biskut chipsmore yang sedap tu kan..jap ade jap takde....

haha...bukan ape..kesempatan nak online tu tak berape nak ada....menjaga naufal sangat membutuhkan perhatian 120%...*ah sudah....berbahasa seberang pula..penangan sinetron la ni..lalalala.* tambah lagi dia sangat tak berapa tidur siang sekarang...waktu lapang aku adalah waktu malam...tapi bila dah malam aku pun dah penat...nak online up entri pun dah malas....

bukan aku tak mau buat schedule entri or what so ever tu...tapi aku tak rajin nak mengadap pc sambil menaip 2 - 3 entri berjadual....idea aku cepat kering....*mungkin sebab tu my so called novel tak pernah siap...*

mungkin bila naufal sudah besar sedikit aku boleh la aktif sedikit...kot? itu pun kalau aku masih surirumah la....kalau tak, mungkin masih chipmunk eh..chipsmore lah...

inipun menaip sambil-sambil tengok naufal buat apa. okeylah..beliau dah pandang-pandang aku tu...tanda kena berhenti menaip..hihihi...*baiklah anak..mama datang....*

p/s:me need new laptop...huhuhuhu

RUGI KE?

ramai yang cakap kat aku rugi aku tak kerja sebab aku ada ijazah.
.........
tak terkata apa-apa. rugi ke? kalau niat belajar tinggi-tinggi tu sekadar nak dapat gaji tinggi, memang rugi la kot tak kerja kan.

tapi niat aku belajar sebab aku nak ilmu. pengalaman belajar.

ada ijazah pun bukan tiket untuk dapat gaji tinggi. aku dulu kerja dtp artist / graphic designer / kerani / penyambut tetamu / penjawab telefon pun tak dapat gaji tinggi pun. cukup-cukup hidup sebulan(termasuk menyara rangga anak beranak masa tu).

masa mengandung 3 bulan aku berhenti kerja. konon nak kerja balik lepas bersalin.

realitinya sampai sekarang aku belum bekerja semula.

takut nak kerja semula. bukan tak yakin diri. tapi aku takut aku akan serahkan naufal kepada orang yang salah. realiti dunia sekarang sangat menakutkan aku sebagai seorang ibu.

mak aku cakap kat aku, "kalau asyik terkenang anak je memang tak kerja la mak".

situasi mak aku lain. dia bekerja dengan kerajaan. dan kami adik beradik dijaga oleh mak saudara kami sendiri.

tapi, menjadi orang pertama menyaksikan perkembangan anak depan mata adalah sangat bahagia! adakah itu dikira rugi? mendidik sendiri anak, adakah itu dikira rugi? menjadi suri bukan sahaja di hati suami, tapi kepada anak, adakah aku masih rugi punya ijazah tapi tidak bekerja?

paling penting..ADAKAH JAWATAN SURI RUMAH ITU HANYA LAYAK DISANDANG OLEH MEREKA YANG TIDAK PUNYA IJAZAH ATAU PENDIDIKAN YANG TINGGI?

serius kalau ada yang jawab ya, mungkin minda korang tak cukup terbuka. aduii...aku membebel lagi. okeylah. babai.

p/s : masih ragu-ragu.mahu kerja, mahu pegang duit sendiri. tapi kemahuan melihat dan mengasuh sendiri anak lebih besar.

AKU TERASA, DIA YANG DEMAM

hmmmmmppphhhh.....aku yang beria-ia sakit kepala macam nak demam malam tadi...alih-alih naufal yang demam. mujur demam sikit. 37.2 c...kasi dia makan obat demam, lekat kool fever, demah-demah badan dia ngan air. turun 0.1 c aje...

tetiba dengar dia "uuuuuukkkkkk!!!!" dua tiga kucing berlari kali..

lepas tu aku salin 'jamban' dia. suhu badan dia pun tak panas macam awal tadi. lega mak. hehehe....yelah, bukan ke yak akan membantu mengurangkan panas badan? entahlah.

p/s : apapun harap-harap selesema aku ni tak menjangkiti naufal kachak. kesian dia......

PENANTIAN SATU PENYEKSAAN

menunggu cek dari nuffnang....alah..tak banyak...tapi...nak jugak tengok hasil cerita suka suki aku selama beberapa tahun ni...

p/s: aku ada baju pre-love. kot ada yang korang pembaca muda mudi berkenan.

BLENDER OH BLENDER

cerita blender pulak....dulu tak kisah sangat pun pasal blender ni, sebab dah ada yang mak kasi tu....tapi sejak dah beranak ni teringin la pulak blender baru. lagi-lagi bila blender yang mak bagi tu tumpul pisaunya. blend bawang tak hancur betul. nak buat puree naufy pun tak konpiden mama.

intai-intai berkenan kat philips mini blender. lagi pula aku rasa memang serasi bersama philips ni. aku punya depilator pon brand philips. adiah kawen. request dari kazenku hamizah a.k.a min. tu yang berkenan kat mini blender philips tu.
inila rupa mini blender yang aku berkenan tu..

tapi setelah kuperhati betul-betul, rasanya blender ni macam susah je nak cuci pisau dia.....

nak dijadikan cerita, masa aku jalan-jalan survey blender, terjumpa blender pensonic bombshell.
itu dia.....kakkui..ne?

nyaaaaaaaan!!!! mak suka ittew!!! hehehe....tapi rejeki nak belinye entah bile.....hewhewhew...

MIVVA : LOVE IS IN THE AIR

sebenarnya kan, sepatutnya entri ni patut aku buat awal-awal lagi, tapi terlampau banyak sangat aral melintang dan menegak di sana sini...lagi-lagi naufal ni tak boleh tengok mama dia buat kerja lain selain melayan dia seorang. aku alih mata dari dia pun tak boleh..manja sangat....

eh maaf..sempat juga bebel pasal naufal..ekekekeke...

*adeh lamanya nak tunggu gambar habis upload...*

mula-mula tau pasal beauty box ni, daripada beuty blogger juga..lepas tu terus gatal tangan nak cuba juga...lagipun kan, MIVVA ni adalah beauty box termurah. RM38 (termasuk penghantaran) untuk sekali langganan. tapi korang boleh pilih nak langgan 3 atau 6 bulan pun....atau korang boleh pilih bulan-bulan tertentu yang korang rasa istimewa untuk korang, hokey?

sengaja aku pilih februari untuk beauty box pertama aku. sebab terkenal dengan bulan cinta (aku tak sambut valentine) dan bulan ni juga raya cina.

aku dapat mivva ni agak lambat, sebab masa mivva dihantar oleh encik posmen, aku tak ada kat kampung. huhu...tpi tak pe..sebab dapat juga bukak minggu depannye..ngeh3x...as expected, cantiknya kotak pink ittew..(kataku dengan gembira)


abaikan lantai rumah yang tak lawa tu..

barang-barang dalam kotak ialah:
1. Nature Lab Refreshing Body Whip
aku belum cuba lagi body whip ni. tapi baunya wangii!

2. Beautymate Purifying and Brightening Nano Toner
aku selalu skip toner dalam penjagaan wajah sebab aku tak suka rasa pedih bila pakai toner tapi toner beautymate sesuai pulak dengan kulit aku. baunya pun wangii!

3. Murad Vitalic Pomegranate Exfoliating Mask
tak cuba lagi jadi tak tahu best ke tidak.

4. Paul Penders Natural Cream Lipstick
aku suka warna lipstick ni. walaupun ni lipstick matte, tapi, tak mengeringkan bibir. oh. aku dapat warna mulberry.

5.Skin79 White Reviving Miniature
tak cuba lagi. tunggulah dulu. lagipun aku tak la heboh nak cerahkan kulit..hehe..

dalam banyak-banyak barang dalam gambar, aku baru berpeluang guna 2. toner dan lipstik paul penders tu...dan aku suka dua-dua!! gula-gula marshmallow tiada dalam gambar sebab dah selamat masuk perut sebelum aku sempat tangkap gambar. muaaahahahaha!! sedap sangat...ngeh3x..

apapun, mivva feb memang best sebab dapat 2 item yang full size. nanti kalau ada peluang (dan fulus) nak langgan lagi. tapi untuk november mesti langgan. hadiah untuk diri sendiri maa!

nak langgan? boleh klik sini

RING SLING

Compare ngan carrier yang lebih moden, naufal lebih suka dengan yang semi moden ni. Kalau didukung dengan ring sling ni, sampai tertidur. Aku pun lebih suka guna sling ni sebab nak masukkan naufal senang, nak keluarkan pun senang. Lebih senang dari yang moden tu...

CONTEST CREATE NAMA PAGE FB

contest ringkas, tapi agak pening juga nak memikirnya..hihi...

dapat jemputan dari tuan blog untuk join contest ni...segan pula kalau tak join...

Contest Create Nama Page FB 

tuan blog ni menjual barang untuk mama, untuk baby, tudung dan menyediakan perkhidmatan menjahit manik. 

jadi agaknya, apa nama yang sesuai ya?

mama 'n' manja stuffs

okey. otak tepu. itu je idea yang keluar. sesiapa nak join boleh saja. hadiahnya tudung syria  yang cantik!

MAID DERA ANAK MAJIKAN

kecoh dua hari ni pasal maid indo yang dera anak bos dia......

serius perbuatan maid tu aku sangat-sangat tak boleh terima. baby lagi...baru 4 bulan...apa salah dia??!! kalau tak boleh kerja jangan menyibuk datang kerja! pergi balik!! kurang ajar punya orang!

baby 4 bulan..kecil lagi...dilambung-lambung, macam bola, some say roti canai...aku tak boleh tengok video tu lama-lama. aku jadi sangat marah, serius marah sampai tergigil-gigil menahan marah...

benda-benda macam ni la yang buat aku berat hati nak kerja. takut nak serah naufal dijaga orang lain. aku tak kaya nak pasang cctv dalam rumah untuk monitor apa maid buat pada anak aku..

redha je lah tak berapa berduit sementara ni. asalkan hati rasa aman melihat naufal depan mata selalu.

harapnya, maid tu kena hukum kaw-kaw, rayuan ditolak, dan di ban masuk malaysia selama-lamanya!

p/s: aku tak mahu share video tu..nak tengok cari sendiri.........

PENANGAN ZIKRULLAH

sebenarnya nasyid ni dah lama. aku sekolah rendah lagi kot...arwah bapak aku yang suka beli kaset-kaset nasyid dan pasang dalam van bila kami satu keluarga keluar.

dan paling best, bila aku lagukan lagu ni kepada naufal, tak lama. mesti dia akan lena...jadi, nah aku sharekan lagu ni. dengar tau.



gambar  tu bukan penyanyi asal okeh.

AHMAD ADAM SYUKRI

sejak-sejak dah ada anak ni, hati aku sangat-sangat mudah tersentuh. sejak tahu berita pemergiannya, aku jadi ikut sedih pulak...

“AHMAD ADAM SYUKRI LAHIR PD 4/3/12 DAN TELAH MENGALAMI BRAIN DAMAGED (SEVERE HIE) ATAU LEBIH DIKENALI SEBAGAI KEROSAKAN PD SARAF OTAK…

“ADAM LAHIR SECARA VACUUM PD 4/3/12 DAN SEWAKTU KELAHIRANNYA ADAM KELUAR DALAM KEADAAN FLAT DAN KEKURANGAN OKSIGEN.SCAN MRI PD 9/3/12 MENUNJUKKAN OTAK ADAM MENGALAMI KEROSAKAN YG AMAT TERUK..ADAM TIDAK PANDAI MENELAN AIRLIUR DAN BERGANTUNG PADA MESIN OKSIGEN UNTUK TERUS HIDUP.ADAM JUGA PERLU BERGANTUNG PD MESIN SUCTION KRN TIDAK PANDAI MENELAN AIR LIUR UNTUK SEDUT AIR LIUR DLM RONGGA HIDUNG DAN MULUTNYA. MATA KANAN ADAM MENGALAMI INJURED,BEGITU JG DGN TELINGA SBLH KANAN YG TIDAK DAPAT MENDENGAR KRN KROSAKAN PD BHGIAN DALAM TELINGANYA.

“DOKTOR PAKAR OTAK MENGESAHKAN ADAM AKN TERLANTAR SEUMOR HIDUP DAN PELUANG UNTUK BERJALAN DAN HIDUP SPT KANAK2 NORMAL MMG AMAT TIPIS.DOKTOR PAKAR OTAK MENGKLASIFIKASIKAN KEROSAKAN OTAK ADAM SEBAGAI KEMATIAN SARAF OTAK..”


*Dari Allah Kita Datang, dan kepada Allah Kita Kembali.

tamat sudah penderitaan mu anak kecil...

buat mama dan papa adam, kalau ada terbaca post ini, bersyukurlah. insyaAllah, ganjarannya sanagat besar buat kalian.

Rasulullah s.a.w telah bersabda: "Jika seorang hamba Allah kematian anak, Allah bertanya kepada Malaikat:Adakah kamu telah mengambil nyawa anak hamba-Ku? Malaikat menjawab:Ya. Allah bertanya lagi: Kamu telah mengambil nyawa buah hatinya? Malaikat menjawab:Ya. Allah bertanya kali ketiga:Apakah kata hamba-Ku?Malaikat menjawab:Ia bersyukur pada-Mu serta mengucapkan dari Allah kita datang dan kepadanya kita kembali. Allah Ta'ala memerintahkan malaikat-Nya:Binalah baginya sebuah rumah di syurga dan namakan rumah itu ˜Rumah Kesyukuran'."

p/s: aku tak sanggup letak gambar ahmad adam. setiap kali tengok(sejak tahu tentang dia), aku nangis.
p/s lagi: tak tahu siapa pula periwayat hadis tu..

::REVIEW:: JOHNSON OXYGEN FRESH GEL LOTION

jujur ni..aku sebenarnya sangat tak suka berlosyen....boleh kata hampir tak pernah pun.....(losyen mustajab tu pun sangat susah aku  nak habiskan...sebab tu tak kurus-kurus..)

tapi, entah macam mana, tergerak hati aku nak beli lotion terbaru dari johnson's body care ni. oxygen fresh gel lotion namanya. menariknya, aku tiba-tiba jadi rajin menyapu losyen ini ke tubuhku...(naufal dapat sipi-sipi)

bau sangat fresh! macam oceanus bodyshop punya.suka!

teksturnya ringan, cepat meresap dan baunya yang segar memang best lah! paling best, losyen ni tak melekit. dan kalau kena air pun tak ada rasa licin-licin, yang membuatkan aku tak suka pakai losyen.

kemungkinan aku beli lagi losyen ni sangat besar hokeh! aku sangat rekomen oxygen fresh gel lotion kepada makhluk-makhluk yang tak berapa suka berlosyen atas sebab tak suka rasa lekit tu...hokeh. itu saja. naufal sudah memanggil.

p/s: kalau baca kat description kat belakang produk, ada shower gel, tapi tak nampak pulak kat mana-mana kaunter pasaraya mahupun kedai serbaneka...

SUAMI BAIK

Ustaz Don Daniyal wrote:

"Suami yang baik bukanlah suami yang menyerahkan ape adanya pada isterinya. Tetapi suami yang baik adalah suami yang 'Halim'. 'Halim' maknanya ialah "sabar", tidak cepat marah ketika isterinya kurang akal.

Bilakah seorang isteri kurang akal? Yakni ketika isterinya sedang marah. Lalu dia bersabar, maka itulah suami yang paling baik..." -Imam Al-Ghazali
nak dapat yang sabar tu macam mencari berlian dalam segunung serpihan kaca.

PERKARA YANG AKU RINDU NAK BUAT SEMULA

melawa.

yup! melawa. dah lama kot tak melawa.

eh naufal ni ketawa masa tidur pula*iklan*

melawa, mekap-mekap....uish..rindu tau. sejak-sejak memerap aje kat rumah ni memang lama sangat tak melukis kat wajah sendiri...huhui!

nak mekap saje-saje macam buang tabiat la pula. terpaksa la tunggu masa raya nanti...huhuhu....

p/s: buat review pun rindu juga.

KUS SEMANGAT!

semalam. buai naufal jatuh. dengan naufal di dalam. rasa nak terhenti degup jantung. serius ni. nasib baik, spring dan besi sangkut kain buai tak kena kepala naufal.

it happen too fast. tak sangka pun...lain la kalau aku ada kuasa boleh tau masa depan, boleh juga hidu malang yang bakal datang...

apapun, aku bersyukur sebab naufal tak apa-apa. cuma dia dah tak mau berbuai lagi. aku sendiri takut nak letak dia dalam buai sekarang. redha aje la dia tidur siang ngempeng.

p/s: naufal sekaraang sangat kuat kentut kuat-kuat. macam bom gugur pula rasanya bila dia kentut. hehe.

TERBAEK THURSDAY : RUMAH MESRA KUCENG YANG OHSEM

terbaek thursday??hahaha...merepek makan kerepek ah aku ni...tapi ape yang nak aku tunjuk lepas ni memang ohsem...bagi penchenta miau lah.....

aku, kalau ada duit, memang nak sangat buat rumah yang mesra kucing. betulll...tak tipu......rumah tanpa kucing kesayangan sangat tak seronok! bagi aku la...

sila nikmati ke'ohsem'an rumah mesra kucing kat jepun ni....


 
ohsem kan?

sumber gambar dan cerita aku dapat dari blogserius. aku tak payah kasi link pun korang mesti tau blog tu kan???tapi ayat aku karang sendiri okey...

PELIK

hmmm...kalau tengok kat dashboard nuffnang ade 1 BE tengah on going...tapi tiap kali aku bukak blog aku, tak de pula iklan menari-nari......

bila masa tayangan iklan heh?

SEPARUH HARI

huh...hari ni, separuh hari naufal menangis terjeit-jerit...berpeluh haku nak pujuk......

ceritanya, dia sakit perut. nak yak, tapi tak yak-yak....sembelit agaknya......jenuh aku urut pelan-perut dia, dukung dia ke hulu ke hilir...tapi tetapla menangis.....

sudahnya, dalam dia terjerit tu aku terus online, cari cara untuk bantu naufal supaya dia senang yak.....

rupanya memang ada cara untuk bantu baby supaya lebih mudah dia nak yak...kita kena selalu gerakkan kaki baby, bagi membantu menggerakkan najis dalam usus.....

• Cuba gerakkan kaki bayi anda jika dia sembelit. Ini akan membantu menggerakkan najis di dalam ususnya.

• Jika dia makan makanan pejal, kurangkan makanan penyebab sembelit seperti nasi, pisang atau bijiran.

untuk artikel penuh klik sini

alhamdulillah, tips yang pertama tu berkesan....lega aku.....

CERITA SUSU NAUFAL

susu oh susu...kenapalah mahal bebeno kamu? bisik hatiku sayu.........

hahaha!! ayat novel! saja....nak cerita ceriti tentang susu naufal.....sebelum tu aku nak tekankan kat sini, susu ibu adalah makanan terbaik bagi bayi, okey.....

mula-mula bagi naufal fm, sedih jugak hati. rasa macam nak salahkan semua orang sebab asyik paksa aku kasi fm, rasa benci diri sendiri sebab susu badan tak banyak...tapi sekarang dah terima kenyataan....kesihatan anak lebih penting!

susu pertama naufal ialah S26. sekotak 600g dekat RM40 oit! pitam kejap depan kaunter susu mahal....tapi dah misi rekemen, beli la juga...mula-mula okey....tapi makin lama makin bertambah jarak hari naufal yak...sempat beli 3 kotak 600g untuk naufal.

lepas tu, tukar NAN pro pula. lagi mahal dari S26. sekotak 350g dekat RM30! tapi disebabkan banyak sumber-sumber yang mengatakan NAN pro ni rasanya paling hampir dengan susu ibu, beli la susu NAN..sherasi bershama pula susu NAN dengan naufal...sebab nama dekat-dekat bunyinya kot...hehehe...tapi jujur, tak sanggup oh...mahal susu NAN ni weh....

akhirnya, aku rasa aku patut cuba susu yang murah pulak la....cuma yang tak best susu murah ni, manis. ada gula. tapi tak apalah...cuba juga. beli dulac. mughah je. satu tin 350g kurang sekupang RM10. hari 1st bagi, mak oi...aku ingat naufal demam! aku siap tampal kool fever kat dahi dia....seyes bila aku ukur suhu kat kepala dia 38darjah! tapi suhu badan normal je. dulac ni agak panas dengan naufal....aku kurangkan sukatan..baru okey sikit..tapi bila sukatan air lebih ni, naufal asyik kembungs ajess......cian dye....

lepas ni cuba dutch lady pula...mana tau sherashi...........

p/s: malam-malam ngempeng ngan aku je.....untung ada sedikit rezeki naufal... :)

::NOVEL:: CINTA KONTRAK

dah lama aku tak baca novel..terlalu banyak kekangan...*alasaaannn* peluang yang ada pun waktu naufal tidur je lah....kalau tak dia marah kalau tak layan beliau...hihihihihi...



komen aku tentang novel ni..? hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm..........bolehlah....aku tak jumpa kekuatan jalan cerita novel ni....kalau tak silap aku judul ni pernah masuk carta popular MPH...

permulaan cerita ni aku agak keliru, bagaimana penulis membahasakan watak utamanya...maksud aku, bahasa diri bagi watak utama adalah tak konsisten...sekejap alia, sekejap rysh, sekejap airysha...okey alina airysha adalah nama penuh watak. boleh la diterima..tapi, biarlah panggilan itu konsisten sentiasa..tapi bahasa diri watak sudah konsisten bila cerita dah masuk beberapa bab.

watak utama cerita ni agak ganas perwatakannya..walaupun digambarkan menutup aurat sempurna, tudung labuh, t-shirt labuh dan longgar...tapi agak kasar. dengan suami sendiri pun kasar...pehh...itu tak boleh berlaku di dunia nyata! berdosa!

aku agak tertarik dengan cara penulis menggambarkan kesakitan bersalin yang dialami airysha. sampai tarik rambut dan maki suami! bukankah lebih bagus kalau dalam situasi tu, airysha berzikir, baca doa nabi yunus atau mintak ampun kat suami dia ke....sesuai dengan perwatakannya yang menutup aurat tu? ganas-ganas pun, sepatutnya masih ada batasan. bukan main langgar je...doktor yang memberi dorongan kepada airysha untuk push pun seperti tak membantu je..aku petik sikit ayatnya.

"awak kena push airysha."
kan lebih berkesan kalau
"awak kena push airysha! push!"

tengok, penanda wacana '!' beri impak penting pada ayat tu.

pada akhir cerita, airysha melahirkan kembar empat. selepas semuanya selamat, boleh pula suami airysha cemolot airysha dihadapan pelawat...kot ye pun nak tunjuk terima kasih, cukupla cium dahi, kalau ada penonton di lokasi.....tak syariah compliant betul......

dah habis baca aku cari maklumat penulis...masih muda. baru 18 tahun ketika cerita ini ditulis. mungkin pengalaman tidak banyak, atau menulis mengikut selera muda, like i did before. hehe...

pada aku cerita ni ok-ok sahaja. mungkin remaja-remaja sukalah cerita ini. okey, aku memang sudah berusia pun...hihi...tapi ini adalah pandangan ikhlas aku. peace!

JADI IBU

penuh dengan pengorbanan!

pengorbanan paling besar ialah masa.
masa untuk:
  • tidur; kalau anak demam lagi la tak boleh nak tidur. susah hati kot!
  • makan pun aci dan je..kalau dah meragam tu nasi masih separuh pinggan pun kene berenti makan.
  • belai diri. mimpi la nak pakai masker kat muka macam zaman anak dara dulu....
  • online. aku skarang blog walking aje..
  • shopping..err maksud aku reward diri sendiri
serius..kalau tak bersedia terutamanya dari segi mental, mesti boleh cepat hilang pertimbangan. rugilah sesiapa yang kurang kesabaran. sesungguhnya, senyum tawa anak kecil itu adalah jenaka terbaik bagiku!

HARU BIRU

pertama sekali, aku nak ucapkan selamat tahun baru kepada semua pembaca blog kosong aku ni.hehehe...blog ni ada pembaca ke?

malam tahun aku biasa-biasa aje...tak ada bunga api, tapi bising dengan bunyi motorsikal lalu lalang...berlumba haram mungkin....

naufal pun tidur elok aje....sampai lah waktu bangun biasa dia...2.30 pagi. masa ni biasanya dia akan peng baring...tapi malam tu aku tak buat seperti biasa. aku pangku dia....dan....situasi haru biru pun bermula.

beliau  mengamuk sakan!

bukan aku tak nak buat rutin biasa tu....tapi malam tadi mak aku tidur sebelah naufal. mak aku sebelah kanan naufal, aku sebelah kiri. naufal pulak tak suka b kanan. tu yang aku pangku dia supaya dia peng sebelah kiri....terus dia mengamuk! aku buatkan susu pun dia tak mahu.

kutu atas kepala pun mati sebab dah habis akal memujuk beliau yang sedang marah itu.....haish......sudahlah aku belum dapat tidur lagi waktu tu.....sampai pukul 4 a.m, aku surrender. mak ambil alih. aku pejam mata. aku perlu rehat. dapat tidur kejap pun jadilah....pukul 5 a.m, aku bangun. naufal masih mengamuk tak nak tidur...

akhirnya aku peluk dia rapat-rapat, dukung sambil tepuk-tepuk....akhirnya dia mau tidur.....itu pun dah pukul 7 a.m. lebih kurang la. lepas tu aku duduk kat sofa, sambil riba dia, dapat la tidur sejam atas kerusi sambil meriba anak......

itulah cerita malam tahun baru aku.

p/s: kalau lah aku masih di sungai buloh, dan naufal mengamuk begitu. memang dengan aku sekali menangis....sebab aku tahu, tak ada orang boleh tolong take over jaga naufal, sementara aku perlu mengekalkan kewarasan dan kesabaran.

p/s lagi: so kepada semua encik suami diluar sana yang isterinya suri rumah,yang ada anak kecik, jangan ingat kamu aje yang penat bekerja. kami pun penat juga, kurang tidur lagi, lebih-lebih lagi kalau anak meragam.