Pages

ORYSENSE

Orysense

JATUH CHENTA : NATURACTOR COVER FACE

1008201161310082011615
1008201161610082011618
1008201161910082011620
pertama sekali…ini bukan sekadar entri review…ini juga entri contest untuk blogshop NATURACTOR COLLECTIONS yang dimiliki oleh KAK ZUNITA RAMLI.(klik banner untuk link)
Picture 16
sebenarnya aku tak la meletak expectation yang tinggi melangit pada naturactor cover face ni..tapi tidak la juga skeptik pada produk ni..(lagipun saya biasanya guna bb cream)tapi selepas mencuba sendiri foundation ni…aku boleh kata WOW!! pada coverage yang diberikan oleh NCvF(singkatan naturactor cover face)

mula-mula aku buka sampul surat dari jepun ni(aku cium-cium juga sampul..kot-kot ada bau bunga sakura ke…XD), aku agak terperanjat juga lah..sebab jar NCvF ni kecil saja…tapi buka je penutup…tu dia..memang padatlah…
(sampai tertidur aku menaip…XD)

lepas tu. aku calit sikit dengan jari…(sebelum tu aku bersihkan tangan aku guna hand sanitizer dulu)..tujuannya aku nak rasa dulu tekstur foundation ni…ya..
okeylah…biar aku buat point tentang NCvF ni
  • bekas kecil, mudah untuk penyimpanan
  • ada bau sedikit wangi(light floral scents) tapi bila dah sapu bau ni dah tak ada
  • tekstur yang krim pada awal tapi powdery(erk) bila dah rata..agak sama dengan revlon(aku dah tak ingat pula range yang mana) dan ringan pada kulit. ni aku suka!!
  • biasanya orang pakai NCvF ni pakai span yang tiga segi warna putih tu…tapi, aku buat beberapa eksperimen pemakaian NCvF ni..

  • foundation brush
11082011621
(sila abaikan pencahayaan yang tak betul)
  • sapuan tebal sikit..(mungkin sebab tak berapa sesuai pakai berus kot)
  • menjelang tengah hari muka aku berminyak(padahal kerja dalam air cond),dan aku nampak ada tompok-tompok pada hidung…(lap..lap pakai tisu..)aku tak pasti sebab pakai berus atau sebab loose powder yang tak kena.

  • Jari
    12082011624
    • sapuan nipis. haba dari tangan cepat buat NCvF ni mesra dengan kulit..jadi nampak natural lah!
    • ni memang tahan sampai petang. tak ada tompok-tompok.
      •   span
      1708201164417082011650
        sebelum dan selepas
        • sapuan tebal sikit dari guna jari.
        • kali pertama guna span bila kawasan t-zone aku berminyak memang akan nampak lah tompok-tompok bedak(tak seteruk pakai berus)..dekat t-zone sahaja..kawasan lain okey.
        • kali kedua, lepas sapu aku tekap tapak tangan ke muka, supaya bedak mesra dengan kulit..berjaya!!walaupun t-zone masih berminyak, tapi tak la sampai berkilau..paling penting tak nampak tompok-tompok pore dekat hidung tu..
        jadi..kesimpulan aku, sapuan terbaik adalah menggunakan jari(walaupun nanti jari kotor) sebab haba dari tangan dan geseran pada muka membantu NCvF ni cepat mesra pada kulit. lagipun tak ada rasa lekit atau minyak pada muka lepas sapu, tapi pada kulit kombinasi-berminyak(macam aku), tak ada lah mekap bertahan sampai 8 atau 12 jam(kecuali kalau pakai face primer yang betul-betul bagus)…tak tahulah kalau atas kulit normal atau kering. lagipun nak tahan lama-lama sangat buat apa kan…tengah hari buang juga sebab nak SOLAT.
        XD
        oh..seperkara lagi…nak remove NCvF ni kena betul-betul dengan makeup remover yang bagus ya…sebab kena pastikan betul-betul tak ada sisa..
        aku? oh..aku guna cleansing oil biore…senang. masa mandi pun boleh. tak payah kapas. bilas dengan air. muka pun bersih..oyeah!
        akhir sekali..slogan…yaaaa…slogan…contest ni mewajibkan peserta menulis slogan okey…maklumlah..hadiahnya lumayan juga(pada makeup maniac macam aku lah)
        "NATURACTOR COLLECTIONS adalah online shopping terbaik untuk membeli barangan make up kerana..." (tidak lebih dari 50 patah perkataan).
        barangannya terjamin tulen, berkualiti dan eksklusif dari Jepun pada harga yang berpatutan.
        (12 patah perkataan je)
        dan ini gambar resit sebagai bukti pembelian (yang mana adalah salah satu syarat penyertaan)
        17082011640
        10082011614

        8 comments:

        zunitaramli said...

        thanks dear! hehe.. hope puas hati ya ngn cover face tu :)

        Salhah Suhot said...

        sama-sama!!memang puas hati :)

        Nisa Kay said...

        kak nik, macam mana nak beli naturactor ni?
        and how much?

        Salhah Suhot said...

        akak beli dari blog kak zunita tu.sebab dia jual yang jepun punya.dia jual rm 35 je.campur pos 42.

        My Lovely SIster said...

        nice post^^

        Salhah Suhot said...

        My lovely sister:thanks!

        Anonymous said...

        kalau sok bankin duet..bla saya bole dpt?saya kalau bole nk sblom 15/9 nieh...

        Salhah Suhot said...

        @Anonymousemail nuribudakcomel@gmail.com