Pages

ORYSENSE

Orysense

SUSU DAN LEMBU

Ini bukan cerita breastfeeding.

Adalah satu post di page fb yang bertanyakan susu fm apa dia patut cuba pd anak dia yang berumur 2 bulan, sebab anak dia sembelit..dia dah tukar 2 jenis susu..  Dalam banyak-banyak komen yang membantu, ada satu komen ni sangat menyentuh perasaan aku..

"bagi anak susu lembu nanti anak dengar cakap lembu".

Apa hak kita nak menyakiti perasaan orang? Kenapa mesti keluar komen-komen begini daripada mereka yang kononnya sangat berjaya menyusukan anak sepenuhnya? Apa jaminan kita anak kita yang menyusu badan sepenuhnya tu akan dengar cakap kita dan tak degil? Lupa ke? Hati ni, Allah yang pegang?

Kita tak tau, apa masalah ibu-ibu yang tak dapat menyusukan anak ni.. Jangan terus nak jump to conclusion..

p/s: jangan menyombong bila Allah beri kelebihan rezeki pada kita. Kalau rezeki tu ditarik semula baru la terasa macam makan balik muntah sendiri.

4 comments:

Husna Adnan said...

Dunia akan lebih harmoni bila semua manusia tahu hormat-menghormati kan.

Salhah Suhot said...

Betul tu husna...sepatutnya beri la galakan dan motivasi.. Hormat perasaan dia...pengkomen tu kena bash dengan ramai orang.

Mrs. Amad said...

aku pun penah kene jgk dulu.yakin je die ckp anak aku nanti DEGEY cam lembu.sentap sgt.siap menangis masa dlm pantang,nyaris x meroyan..hahaha..tp kmudian tu aku take it in positive way.aku jadikan cercaan die sbg cabaran!!

Salhah Suhot said...

Aku pun sentap gak. Tp ntok anak 2nd ni nak cuba fully bf. Harap2 problem dulu x berulang lah. Harap2 gak anak2 aku tak degil cm aku walau susu ape pob dorang minum. Hehe