Pages

ORYSENSE

Orysense

SUSU SEDIKIT...?

susu badan aku sedikit? atau aliran tak lancar? entah..susah aku nak pastikan...sebab aku tak pernah urut susu lagi....

tapi tertekan betul bila pump, cuma boleh dapat 15ml je...guna pam manual la...aku tak sanggup nak guna pam karen tu...sebab sakit!!! serius sakit sampai aku tak sanggup bertahan walaupun untuk 10 minit dengan pam karen tu...pam manual aku beli tommee tippee punya..tu pun beli sebab aku nak juga cuba pump(walaupun selalunya tak sempat nak lama)...Alhamdulillah, pump tommee tippee tu tak menyakitkan cuma..penat la!!!production pun cuma dapat 15ml je sebelah....tu pun lepas 30 minit pump...30 minit untuk 15 ml..huhu...sedih....

aku sangat berharap aliran susu kurang lancar, bukan susu aku yang kurang...aku dah makan ape je yang orang sarankan but still susu tak banyak bila diperah...dah la tu...susu aku tak de meleleh keluar pun, tak macam yang mak aku atau mak-mak yang lain alami sepanjang tempoh menyusukan anak...huhu...

p/s : menyusukan anak memerlukan kesabaran yang sangat tinggi...aku sanggup berkorban apa saja asalkan aku boleh menyusukan buah hati aku dengan susu badan sendiri...

4 comments:

Mrs. Amad said...

yunk..anak ko da bape bulan?susu kuar mngikut keperluan anak.perut bby ko baru sebesar kacang je,mmg susu kuar sket,Allah da tetapkan.nnt kalo ank ko da besar,bru susu kuar byk.aku dulu pump sejam dpt sesudu.tu pun campur dua-dua belah.tp aku pump jgk 2jam sekali.

Mrs. Amad said...

http://mrsamad.blogspot.com/2012/07/susu-tak-cukup-perah-dapat-sesudu-je.html

Mrs. Amad said...

http://zahirahzainal.blogspot.com/

taktaw ko da baca ke blum blog sis ni.ko baca ni..aku sgt byk dpt info dr cni.

Salhah Suhot said...

@Mrs. Amadanak aku baru sebulan je dila...kalau ikut pembacaan, aku yakin je susu aku cukup untuk anak aku, walaupun tak melimpah ruah, tapi tekanan dari family belah ayah aku wat aku stress woo...mujur family belah mak aku menyokong penuh breastfeed ni....so ade la sokongan..