Pages

ORYSENSE

Orysense

MY MAKEUP STUFF



eceh..tajuk nak english..tulish berjela dalam bahasa juga..
bukan apa..masa BW, terjumpa satu blog ni.

secret note tajuknya. aku malas nak komen dekat post dia sebab komen dah berjela..lagipun post tu bulan april 2011 kot..jadi, aku buat respon post sahaja untuk dia.

ok adik Manja..ini yang akak pakai:

LIP BAM : colour bloom lip smooth-maybelline. boleh tukar-tukar warna ala-ala lip ice, tapi melembabkan bibir dengan baik(lip ice mengeringkan bibir-at least pada akak).

GINCU: maybelline watershine lipstick. kalau ada ni tak perlu coat dengan balm dah. sangat best. akak pakai stick yang ke-3(sebab watershine ni yang paling serasi dengan akak). lip tint etude house dan 2 in 1 lip gloss ang perfume-avon(convenient sangat kalau travel)

BEDAK SERBUk ATAU COMPACT POWDER :dua-dua. translucent loose powder-nutrimetics dan compact powder maybelline yang case warna biru tu. loose pakai untuk set makeup, compact untuk travel

BLUSHER :elianto, avon, etude house.-semua shade peachy sebab warna peach buat muka nampak sihat

EYESHADOW : silky girl, elianto(tu pun tak pakai sangat)

EYE LINER : in2it(pencil), etude house(cream)

MASKARA : cat eye mascara-maybelline, supershock mascara-avon, custom eyes mascara-revlon

BB CREAM : etude house goodbye trouble-matte finish, skin79 hot pink-dewy finish. kalau nak beli bb cream, kena kenal pasti jenis kulit dulu. normal,kering,berminyak atau kombinasi. tapi akak cadangkan beli maybelline punya bb pact. tak mahal sangat. dalam rm20++.

tips akak. 3 benda jangan beli yang tiruan.

1. foundation/compact powder-sebab ni adalah lapisan pertama yang kena kulit.kita tak tahu bahan apa yang dia letak dalam yang tiruan kan?

2. mascara, eyeline dan eyeshadow-kita taknak jadi apa-apa pada mata kita yang sepasang ni kan?

3. lipstick-silap pakai struktur kulit bibir boleh rosak.betul tak?

kalau nak barang mekap sesuai untuk bajet pelajar kolej kan, adik manja cuma perlu beberapa barang je pun.
 
1. compact powder / loose powder(bergantung jenis kulit. loose lebih sesuai kulit berminyak)

2. bb cream / foundation (akak cadangkan bb cream, sebab finishing bb cream natural)

3. lip gloss / lip balm berwarna

4. blusher

5. eyeliner

okey.setakat tu je. daa!!

3 comments:

meowwmania said...

wahh mcm pro lah ;)

Salhah Suhot said...

ahaha..tips dari jen from head to toe dan michelle phan.lagipun saya punya kulit sensitif sikit,memang tak pernah pakai yang tiruan punya kosmetik.

Manja (let it be my sweet name) said...

salam. thanks for respone tentang entry manja. sorry terlambat respone. dh lama x berblog :( sbb patah hati<<< logik x alsan?

mybe lambt untuk Manja kembali berblog semula. have a nice day sis